Skoči na vsebino

Nega mačke

GLAVNIKI IN KRTAČE

Napaka, ki jo najpogosteje naredijo novopečeni lastniki muc z daljšo dlako je, da svojih ljubljencev ne češejo dovolj redno in s tem dopustijo sprijemanje dlake v vozle. Važno je, da resnično redno in dobro prečešemo muco, še posebaj v času menjave dlake.
S tem ne le odstranimo dlako, pač pa tudi poskrbimo za sočasno masažo kože in na ta način se iz kožuha odstranjuje odmrla dlaka, prepreči se vozljanje dlake, nastanek alergijskih reakcij ter praskanja in zadrževanje prahu v kožuhu. Redno česanje je še posebej pomembno v času intenzivne menjave dlake in v obdobju, ko dlaka postane suha, vatasta. Česanje mora biti temeljito, glavnik mora doseči površino kože. Uporabljamo le kvalitetne kovinske glavnike in krtače (Mikki, Hi-Craft, …), ki ne povzročajo naelektrenosti dlake, katerih konice so dovolj dolge in ravno prav ostre, da pridemo do površin kože, a dovolj tope, da kože ne opraskamo. Češemo najprej v smeri rasti dlake po hrbtu, bokih, trebuhu, med tačkami, notranji strani stegen, okrog repka, genitalij. Češemo najprej s stranjo, kjer so zobci posajeni redkeje, nato še z stranjo, kjer so zobci gostejši. Postopek nežno ponovimo še v smeri proti rasti dlake. Odmrlo dlako, ki je morda še ostala na vrhu kožuha, pa najlažje poberemo z dobro, mehko ne preostro žičnato krtačko. Za poletna obdobja, ko bo muca imela manj dlake lahko uporabimo tudi manjše, gostejše glavnike, ki se uporabljajo za česanje dlake na ličkih, glavi ter tačkah oz. jih uporabljajo za odstranjevanje bolh. Na delih, kjer se dlaka hitreje masti (za ušesi, pod brado, na repu) lahko za lažje razčesavanje uporabimo tudi otroški puder (Borotalco, Nivea), le-tega potresemo na problematična mesta, pustimo nekaj minut, da puder vpije maščobo in ga nato izčešemo.

Kvaliteto glavnikov in krtač najlažje preizkusite kar na lastnem lasišču. Če se zobci zatikajo in glavnik ne teče gladko, če zobci ne pridejo do kože oz. so pretopi ali preostri, če vaši lasje postanejo ‘električni’, če so ščetine preostre za vaše lasišče, bo česanje s takimi glavniki in krtačami nadvse mučno tudi za vašo muco. Pri nakupu se odločite za kvalitetnejše, žal tudi dražje izdelke, ki bodo v vaše in mačje veselje služili veliko let. Če ste v dilemi, vam svetujem, da z vzrediteljem skupaj odideta po prvi nakup opreme v trgovino za male živali ali pa naj vam prinese proizvode, ki jih priporoča iz katere od tujih mačjih razstav, kjer je še najlažje dobiti kvalitetne glavnike in krtače.

K redni negi in dobremu počutju muce spada še redno čiščenje ušes, oči in zobovja.

UŠESA

CasarsaGuru (Getty RF)

Najlažje jih očistimo z vatirano paličico ali manjšim kosmom vate. Paličica ali vata sta lahko suha, lahko jih ovlažimo s mlačno vodo, nežnim kamiličnim čajem ali posebno tekočino za čiščenje ušes, ki jih dobimo v ZOO trgovinah. Muco postavimo na malce privzdignjen prostor, da imamo lažji dostop, lahko pa jo imamo v naročju.

Z eno roko nežno primemo uho, ga malce zavihamo nazaj, da dobro vidimo ušesno školjko in nato z drugo roko, v kateri imamo vatirano paličico ali kosem vate nežno očistimo notranjost ušesa. Nikoli ne potiskamo paličice v sluhovod – očistiti smemo le zunanjo školjko. Uho čistimo toliko časa, da sta paličica ali kosem vate čista in da ni več videti rjavih voskastih madežev. Pravilo je, da čistimo zgolj površino, ki jo vidimo. Sluhovod je domena veterinarja!

Pri normalnem izcedku čistimo ušesa enkrat tedensko, če je izcedka več – dva do trikrat tedensko. Če se muca kljub rednemu čiščenju še vedno neprestano praska ali zmajuje ter otresa z glavo, moramo obiskati veterinarja, ker je lahko prišlo do vnetja ušesa.

ČIŠČENJE OČI

Posebno mačkam s krajšim noskom rade tečejo iz oči tako imenovane ‘mačje solzice’. Te solzica na zraku hitro oksidirajo ter spremenijo barvo in puščajo na dlaki rjavkaste sledi, ki jih je – kadar jih ne odstranjujemo redno – prav težko odstraniti. Da se temu izognemo, moramo muci enkrat do dvakrat dnevno (odvisno od količine izcedka) nežno obrisati oči. To storimo tako, da zmočimo kosem vate z mlačno vodo, 3% Acidi Bor., ali tekočino za čiščenje oči (dobimo jo v ZOO trgovinah) in nežno obrišemo okolico očesa, ter po potrebi tudi okolico noska in gobčka. Brišemo tako dolgo, da je kosem vate povsem čist. Očiščeno okolico oči, lahko narahlo potresete še z antibakterijskim pudrom (BIO-GROOM).

Za čiščenje potrebujete le nekaj minut časa dnevno in ni prav nobenega opravičila, da tega ne bi počeli redno. V primeru, da zanemarimo in dopustimo, da se te mačje solzice sprimejo okoli dlake, je to idealno gojišče za bakterije, prihaja do pordelih in preobčutljivih vek in prav pogosto do vnetij, ki zahtevajo veterinarsko oskrbo.

ČIŠČENJE ZOB

Tudi mačkam nastajajo zobne obloge, zato moramo zobovje redno pregledovati in po potrebi mačko odpeljati na čiščenje zob k veterinarju.
Zobne obloge in krvaveče dlesni lahko preprečujemo s pravilno prehrano, vsekakor pa je dobro, če lahko muci tudi sami z mačjo zobno ščetko ter mačjo zobno pasto očistimo zobke ali pa morda enkrat do dvakrat na mesec očistimo zobke s vatirano paličico namočeno v 3% peroksid, ki ga kupimo v lekarni.
Za sprotno čiščenje zobk, pa lahko muci med osnovne brikete primešamo tudi briketke, ki so namenjeni temu npr. HILL’s Oral Care.

STRIŽENJE KREMPELJCEV

Za striženje krempeljcev je najbolje uporabiti posebne škarje ali klešče, ki so oblikovane tako, da preprečimo nezgode.

Muco si posadimo v naročje, jo primemo za tačko in pritisnemo na blazinico, tako da iztegne prstek s krempeljcem. S škarjami oz. kleščami odrežemo le 2-3mm koničke krempeljca.