Skoči na vsebino

Mačkam nevarne snovi

Mačke so radovedne in igrive živali, ki rade raziskujejo svoje okolje. Vendar pa lahko pri tem naletijo na nekatere snovi, ki so zanje nevarne ali celo smrtonosne. Te snovi lahko povzročijo zastrupitev, opekline, alergijske reakcije, poškodbe organov ali raka. Zato je pomembno, da mačkam zagotovimo varno in čisto bivališče ter da jih zaščitimo pred morebitnimi nevarnostmi.

Nekatere nevarne snovi za mačke so:

  • Čistila. Čistila so pogosto močno jedka, strupena ali dražljiva. Če mačka zaužije ali vdihne čistilo, lahko pride do hudega vnetja sluznice ust, žrela, požiralnika, želodca ali pljuč. Če čistilo pride v stik s kožo ali dlako, lahko povzroči opekline ali izpadanje dlake. Zato je treba čistila hraniti v zaprtih omarah ali na nedosegljivih mestih za mačke. Po uporabi čistil je treba dobro prezračiti prostore in obrisati morebitne ostanke na površinah.
  • Dišave. Dišave za dom, kot so osvežilci zraka, sveče, kadila ali eterična olja, lahko vsebujejo snovi, ki so strupene za mačke. Mačke imajo zelo občutljiv vonj in dihala ter lahko negativno reagirajo na močne vonjave. Dišave lahko povzročijo kihanje, kašljanje, zaspanost, brezvoljnost in izgubo apetita. V hujših primerih lahko pride do poškodb jeter ali ledvic. Zato je treba dišave uporabljati zmerno in le v dobro prezračenih prostorih. Dišav ne smemo postavljati na višini mačjega smrčka ali v bližini njihove hrane ali vode.
  • Zdravila. Zdravila so namenjena zdravljenju ljudi ali drugih živali, ne pa mačk. Mačke imajo drugačen metabolizem in nekatere snovi v zdravilih so zanje strupene ali predozirane. Če mačka zaužije zdravilo, ki ni predpisano zanjo, lahko pride do bruhanja, driske, krčev, kome ali smrti. Zato je treba zdravila hraniti v zaprtih škatlah ali omarah ter jih nikoli ne puščati na dosegu mačk. Če mačka potrebuje zdravljenje, se je treba posvetovati z veterinarjem in upoštevati njegova navodila.
  • Rastline. Rastline so lahko lep okras doma ali vrta, vendar pa niso vse primerne za mačke. Nekatere rastline vsebujejo strupene snovi, ki lahko povzročijo zastrupitev mačk. Med najbolj nevarnimi rastlinami za mačke so lilije, azaleje, rododendroni, božična zvezda, oleander, difenbahija in aloja. Če mačka poje del rastline ali cveta, lahko pride do bruhanja, driske, slabosti, krčev, težav z dihanjem ali srčnim utripom. Zato je treba te rastline odstraniti iz doma ali vrta ali jih postaviti na nedosegljiva mesta za mačke. Če mačka kaže znake zastrupitve, jo je treba nemudoma odpeljati k veterinarju.

To so le nekatere od nevarnih hišnih snovi za mačke, ki jih je treba poznati in se jim izogibati. Poleg tega je treba paziti tudi na druge potencialno nevarne predmete, kot so baterije, gumbi, igle, vrvica, folija, čokolada, rozine, alkohol in kofein. Mačke so naše ljubljene spremljevalke in si zaslužijo našo skrb in pozornost. Z varnim in čistim okoljem jim lahko zagotovimo zdravo in srečno življenje.

Kaj storiti, če mačka zaužije nevarno snov?

Če mačka zaužije nevarno snov, je treba čim prej ukrepati in jo odpeljati k veterinarju. Pred tem lahko poskusimo nekaj ukrepov prve pomoči, ki lahko rešijo življenje mačke.

  • Če je od zaužitja strupene snovi minilo več kot dve uri, lahko mački damo aktivno oglje, ki bo zmanjšalo absorpcijo strupa iz prebavnega trakta. Aktivno oglje je na voljo v obliki tablet ali prahu, ki ga raztopimo v vodi. Količina aktivnega oglja je odvisna od teže mačke, vendar ne sme presegati 1 g na kg.
  • Če mačka izgubi zavest, jo položimo na bok in ji malo potegnemo jezik ven, da preprečimo zadušitev. Mačko pokrijemo z odejo, da jo ogrejemo in preprečimo šok.
  • Če imamo pri sebi embalažo strupene snovi ali vemo, kaj je mačka zaužila, jo vzamemo s seboj k veterinarju. To bo pomagalo pri postavitvi diagnoze in izbiri ustrezne terapije.

Mački ne dajajte raztopine vodikovega peroksida! Doma nimate ničesar, s čimer bi lahko mački izzvali bruhanje, zato je pomembno, da ne izgubljamo časa in da čim prej poiščemo veterinarsko pomoč. Zastrupitev je lahko smrtno nevarna za mačke in zahteva hitro in strokovno ukrepanje.

Viri:
Zastrupitev pri mački | Mačje novice | zoohit magazin
Prva pomoč za mačko – Mucek.si