Skoči na vsebino

Prvi napotki ob nakupu muce

Pravkar ste postali – ali pa to boste prav kmalu – lastnik ljubke nežne muce, ki vam bo kar nekaj naslednjih let delala družbo, z vami doživljala lepe trenutke, se skupaj z vami veselila vaših počitnic in prostih dni, ko boste zanjo imeli še več časa, vam z svojimi norčijami izvabila nasmeh na obraz ali pa vam s svojo razigranostjo povzročila kakšen siv las … Nekaj o vaši novi muci že veste, da bo obdobje prilagajanja za vas, vašo družino in muco čim lažje, še nekaj osnovnih nasvetov.

KAJ PRIPRAVITI, ŠE PREDEN MUCO PRIPELJETE DOMOV
 • 3 skodelice za hrano in vodo;
 • mačjo hrano
 • mačje stranišče
 • pesek (mačji posip)
 • lopatko za odstranjevanje iztrebkov in sprijetih grudic peska
 • kletko za prenašanje muce (skipper)
 • opremo za nego: glavniki, krtače, vatirane paličice, vatirane blazinice, čistila in razkužila za prostor
 • škarje (ali klešče) za pristrizanje krempeljcev
 • mačje igrače (žogice, miške, ..)
 • mačje drevo (plezalo) ali karton za brušenje krempeljcev – praskalnik
SKODELICE ZA HRANO IN VODO

Te naj bodo iz stekla, keramike ali kovinske. Najbolje je, da so skodelice tri: ena za vodo, druga za suho hrano (brikete) in tretja za mokro hrano (konzervo, meso, ..). Skodelice naj bodo ločene, tako da jih lahko takoj po obroku očistite in že pripravite za naslednji obrok.

Za hranjenje poiščite stalno mesto v stanovanju, torej tam, kjer ne bo v napoto ostalim družinskim članom in bo muca lahko v miru použila svoj obrok ali se nemoteno odžejala z vodo. Pod skodelice pogrnite plastično podlogo, ki jo dnevno čistite ali pa plasti časopisnega papirja, ki ga redno menjajte (na podlagi naj ne ostajajo ostanki hrane!). To je še posebej pomembno takrat, če se muca hrani tako, da ji hrana uhaja iz skodelice ali gobčka na tla.

HRANA

Da bo prehod v novi dom za muco najenostavnejši in bo muca brez prebavnih problemov, priporočam, da jo še naprej hranite s takšno hrano, kot jo je jedla pred odhodom v novi dom.

Ne pozabite še na vitamine:

 • GIMPET tablete (srčki s taurinom, algobiotin),
 • vitaminska pasta CALO-PET,
 • multivitaminska pasta GIMPET-MALT-SOFT (ob menjavi dlake – torej po potrebi);
 • priporočljivo: 2-3x tedensko ¼ -½ kavne žličke hladno stiskanega olivnega olja, če ima muc probleme s prebavo.

Odrasli muci NE DAJAJTE kravjega mleka, saj ga večina muc ne prebavlja in jim povzroča drisko!

Muca naj ima vedno, skozi ves dan na razpolago dovolj sveže, pitne vode, priporočljivo je da jo prekuhate.

V sveže pripravljeno hrano (kuhano/pečeno meso) lahko primešate malce kuhanega riža, testenin, polente, pšeničnega zdroba, riževih ali koruznih kosmičev. Nekatere muce z veseljem pojedo tudi košček ali dva kuhane zelenjave. Pri pripravi hrani za muco nikoli ne uporabljajte začimb ali soli!

MAČJA TRAVA

Muci omogočite redno grizljanje mačje trave, ki naj jo tudi ima vedno na razpolago. Kot vse ostale izdelke lahko tudi seme mačje trave že pripravljeno v lončkih, kupite v ZOO trgovinah. Lahko pa na kakšnem sprehodu izkopljete šop ostre trave s korenino vred, jo posadite v lonček ter pustite najprej rasti na balkonu ali okenski polici.

Če muca trave ne mara, ji priskrbite lončnico Cyperus. V času menjave dlake, ko se bo sama veliko čistila in negovala, ji bo grizljanje te trave ali cyperusa pomagalo pri presnavljanju odmrle dlake, da le-ta ne bo ostala v želodčku.

MAČJI WC, MAČJI POSIP (PESEK) IN LOPATKA

Mačja stranišča naj bodo primerne velikosti za odraslo mačko in so lahko pokrita ali odkrita. Če se odločite za nakup odkritega stranišča naj bo tako, da bodo stranice raje višje kot nižje. Priporočamo pokrito stranišče, ker boste na ta način preprečili, da bi pesek frčal naokoli, ko bo muca zakrivala svoje ‘zaklade’. Kadar imate mačje stranišče v stanovanju, se odločite za kvalitetnejši posip, ki bo nase vezal tudi vonjave in se bolje grudal. Kvalitetnejši posipi so sicer dražji, vendar ga boste porabili manj (seveda če se boste držali navodil, ki so navedena na škatli), kot če bi uporabljali morda cenovno bolj ugoden pesek. Ob uporabi pretanke plasti peska oz. peska, ki nase ne veže vonjav in ne grudi, ga boste morali zaradi premočnih vonjav in mokrote vsake dva do tri dni v celoti metati v smeti.

Posoda naj bo s peskom vedno napolnjena do polovice, še bolje do 2/3 njene višine, iztrebke in grudice sproti, vsak dan (če je možno večkrat dnevno) odstranjujte. Ko pesek po dobrem tednu dni postaja umazan ali ga v posodi že zmanjkuje, preostanek zavrzite, posodo operite, razkužite in osušite, v suho posodo pa nato vsipajte ostanek prejšnjega, čistega peska ter dosujte svežega.

KLETKA ZA PRENAŠANJE MAČKE (SKIPPER)

Košara je lahko iz šibja, še bolje pa je, da je iz plastične mase. Plastične košare – skipperje, je lažje oprati in razkužiti z razkužili in detergenti, kar je zelo pomembno, ko muco prinesete iz veterinarske ordinacije ali mačje razstave. Kljub temu, da je muca še majhna, se raje odločite za večjo košaro, še posebej, če muca pripada večji pasmi. Pri manjših pasmah, pa bo zadoščala tudi manjša velikost kletke tudi še potem, ko bo odrasla.

MAČJA DREVESA IN PRASKALA

Vsaka mačka potrebuje prostor, kjer se bo lahko pretegovala in brusila krempeljce. Priskrbite ji praskalo v obliki mačjega drevesa, ki ga lahko kupite v specializiranih ZOO trgovinah. Lahko ga naredite kar sami iz drevesnega debla z malce tršim lubjem, ki ga trdno ovijete z konopljino vrvjo in na deblo trdno fiksirajte nekaj polic. Deblo oz. praskalo varno in trdno pritrdite na steno ali drugo stabilno telo, da bo varno tudi takrat, ko se odrasla mačka bolj temperamentno zažene nanj.
Za prvo silo bo zadoščalo tudi na tleh ležeče praskalo ali pa praskalo, ki ga pritrdite na steno oz. na robove zidov oz. sedežne garniture.
Če muci praskala ne boste zagotovili, si bo prej kot slej pričela brusiti krempeljce ob vašo sedežno garnituro, zato res ne pozabite in ji takoj, ko prinesete muco domov, poleg prostora kjer bo imela hrano, vodo ter stranišče, pokažite kje in kako naj si brusi krempeljce.

MAČJA LEŽIŠČA

Košare, blazinice, … naj bodo iz materiala, ki ga lahko perete. V večini primerov bo muca tako in tako izbrala za svoj počitek in spanje prostor, ki bo v vaši bližini: fotelj ali to kar imajo skoraj vse muce najraje – vašo posteljo. Na sedežno garnituro ali fotelj, kjer se bo muca največ zadrževala, pa pogrnite kakšno večjo brisačo ali odsluženo rjuho. Tako ‘pregrinjalo’ je seveda treba večkrat menjati in oprati, saj muce ne ljubijo ležanja na umazani posteljnini. Za ležanje oz. občasen umik ji v mirnem kotičku stanovanja pustite odprt tudi njen skipper, v katerega prav tako lahko položite brisačo ali blazinico. Skipper naj bo v tem primeru ‘nedotakljiv prostor’, kamor se lahko muca umakne, ko želi malo zasebnosti. V njega ne posegajte oz. ne poskušajte muce na silo izvleči iz njega.

IGRAČKE

Ne glede na to koliko so stare, muce obožujejo igranje, še posebej če se z njimi igra njihov lastnik. Lahko se igrajo tudi same ali med sabo, če jih imamo več, lahko tudi z ostalimi živalmi, ki bivajo v vašem domu. Za igro je primerno prav vse: žogice, trakovi, elastika, perje na palici, miške na palici, … metine miške in blazinice, ping-pong žogice, ropotala. Pazite le pri klobčičih volne, ali sukanca, svetlečih darilnih trakovih, ki so kemično obdelani, in pa pri predmetih, ki so dovolj majhni, da bi muco zamikalo, da jih pogoltne. V to spadajo tudi gumice za lase, ki znajo biti še posebej nevarne.

RAZKUŽILA

Vsake toliko časa je priporočljivo stanovanje v katerem bivajo živali tudi razkužiti. Odvisno od opreme, ki je v vašem domu, lahko uporabite: Domestos, Aerosol, Klorax, Varikina, Bref (sprey, tekočina), …

Če v vaš dom prihajajo ljudje, ki imajo tudi sami doma živali, ali so ljubitelji, ki na cesti mimogrede pobožajo druge živali, jih poprosite, da si preden pocrkljajo vašo muco, dobro umijejo roke, še najbolje, da uporabijo razkužilo, npr. razpršilo Spitaderm.

Želimo vam prijetno sobivanje z vašo novo mačjo prijateljico!