Skoči na vsebino

Zgodovina mačk

Mačke so se v zgodovini pojavile in pričele razvijati skoraj sočasno, kot se je pričel razvijat daljni prednik človeka — pred približno 60. miljoni let – to je v obdobju EOCENA. To je bilo obdobje, ko se je končala KAMENA doba.

Predniki naših današnjih mačk, ki niso bile čisto take kot so te naše današnje muce, so se pričele pojavljati v bližini človeških bivališč pred cirka 12. milijoni let jam, pobirale so ostanke hrane, ki so jih ljudje metali iz svojih bivališč. Ljudje so v tistem času že pričeli z nabiranjem različnih semen in jih shranjevali za zimski čas, in kmalu so se v teh shrambah kjer so ljudje shranjevali žitne pridelke, pojavili prvi glodalci — zato se prednice današnjih muc že takrat lovile te glodalce in se z njimi prehranjevale. Včasih so jih ti prazgodovinski ljudje tudi jedli. Naloge: preganjanje glodalcev, za hrano.

Te prednice današnjih mačk so se imenovale MIACIDI in šele pred približno 1 milijonom let so se razvili v obliko, ki je podobna sedanjim velikim in malim domačim mačkam — in se skupaj imenujejo FELIDAE, mačka pa ki se je okrog 600,000 let razvila iz teh prvih oblik pa FELIS SILVESTRIS.

Okoli 3000 let pred našim štetjem so se ljudje že začeli intenzivno ukvarjati z poljedelstvom — gojili so žito, ki so ga shranjevali, s tem so prišli glodalci, in pojavile so se prve pisane mačke. Najbolj so domače mačke cenili EGIPČANI, ki so mačke z ladjami pripeljali iz Mezopotamije.

Egipt je bil vedno dežela, ki je imela veliko žitnih polj — gojili so žito in ga po reki Nil prevažali do morskih pristanišč, od tam pa z ladjami v Rim, Grčijo. Ker so imeli veliko skladišč, kjer so žito shranjevali, so se tam množično pojavili glodalci — miši in podgane, ki so to žito uničevali. Egipčani so si zato omislili mačke — zelo so jih cenili, ker so bile koristne in so jih častili kot bogove — imenovali so jih MIU – in jih ko so umrle tudi mumificirali in pokopali skupaj z lastniki.

Med leti 100-1200 našega štetja so mačke z ladjami pripotovali še v ostale dele sveta — na Kitajsko, v Evropo, Turčijo, Anglijo ter na Japonsko, kjer so jih načrtno gojili, niso jih spuščali prosto po okolici. Japonci so bili mojstri v izdelavi svile, in v vseh tistih zavitkih svile so se spet zaredile miške in podgane, zato je potem japonski cesar ukazal, da morajo mačke spustiti, da so spet lahko lovile miške.

V srednjem veku — to je obdobje od 13-17. stoletja — mačk niso cenili, ampak so se jih celo bali in so jih zaradi tega preganjali. Vsega kar ljudje niso razumeli, jih je bilo strah. Niso si znali razložiti, zakaj mačka predčasno začuti temperaturne spremembe, zakaj vidi v temi, zakaj včasih poskoči in se prestraši nečesa, kar ljudje ne vidimo, zakaj se npr. mački v temi svetijo oči. Povezovali so jih s hudičem, s čarovnijami ter čarovniki, cerkveni gospodje so jih prekleli in so jih zaradi tega raje ubijali, ker so se jih bali, še posebej mačke s črnim kožuhom.

Potem pa se je spet zgodilo nekaj, kar se je že v zgodovini že nekajkrat. Križarji so na svojih ladjah ko so se vračali iz Daljnega vzhoda v Evropo pripeljali tudi s kugo in z drugimi boleznimi okužene podgane, ki so jih prenašale tudi na ljudi. Srednji vek ni bil čist, ni bilo higiene, niso si umivali rok, ni bilo zdravil, zato so se bolezni hitro širile. Podgan ljudje nikakor niso mogli uničiti, ljudje so množično umirali, zato so spet začeli uporabljati mačke kot idealne plenilke podgan. In tako so potem mačke postale spet bolj cenjene.

Danes ima mačka več vlog: je naša domača žival in nam je v veselje, živi z nami, je naša družabnica; na podeželju pa se še vedno dogaja, da mačka opravlja svojo primarno nalogo — lovi glodalce, je lovec.

Nekateri ljudje so se odločili tudi za načrtno vzrejo pasemskih mačk — torej vzrejajo mačke z določeno barvo kožuha, z določenim zunanjim videzom, gredo na razstave, kjer te mačke so te mačke predstavljene in tekmujejo v izgledu in karakterju. Prva mačja razstava je bila leta 13. julija 1871 v Angliji, kjer je Harrison Wier postavil temelje ideje o pasemskih standardih. To razstavo, na kateri je bilo na ogled 170 mačk različnih pasem, si je ogledalo preko 20.000 ljudi !

Preberite opis mačke in spoznajte to čudovito žival.