Skoči na vsebino

Opis mačke

By Safa.daneshvar – Own work, CC BY-SA 4.0

KAJ JE MAČKA?

Današnje mačke razdelimo v velike in male mačke. Velike so: lev, leopard, gepardozelot in druge stepske mačke … živijo pa na različnih področjih, od step, do džungel, do visokogorskih področij.

Mačka torej spada v razred SESALCEV in je MESOJEDA. Domačko mačko latinsko imenujemo felis catus.

Srce, pljuča, ledvice in drugi organi delujejo enako kot pri vseh ostalih sesalcih. Ker pa je v svoji osnovi lovec, ima zelo dobro razvite čute — oči, sluh, voh, in izjemno hitre reflekse.

V nasprotju z psi so domače mačke vse skoraj enake velikosti. Povprečna odrasla mačka je dolga med 35-60 cm, visoka cca. 30-40 cm, rep je dolg 30-50 cm. Tehta med 2,5 do 7 kg. Samčki so večji, samičke majhne.

PREBAVNI TRAKT

Kot mesojedka, je njen prebavni trakt (usta, jezik, zobje, požiralnik, želodec, črevo) krajši, kot pri psih ali ljudeh, ki smo vsejedi.

OKOSTJE

Mačja hrbtenica vsebuje več kosti kot človeška, vretenca pa niso povezana tako na tesno, kot pri ljudeh, zato je hrbtenica veliko bolj gibljiva — lahko jo izboči v obliki črke U, se zvija, in zato lahko pride skozi najožje razpoke. Mačka nima take ključnice kot ljudje — prav zaradi tega, da se lahko splazi skozi ozke razpoke. Načelno pravilo – če muca skozi špranjo lahko spravi glavo, bo lahko šla cela skoznjo. Hrbtna vretenca se končujejo v rep (20-23 vretenc).

MIŠICE

So zelo prožne, celotnen mišičen sistem je prilagojen skokom, odrivom, teku… Telo je gibljivo, noge, čeljusti, hrbtne mišice so zelo močne.

ZOBJE

14-16 zob zgoraj in 12-14 zob spodaj. Mačka je zver in lovka. Je le manjša sestrica velikih mačk — levov, tigrov, leopardov O tem nam govori njeno zobovje, kremplji. Zobje so namenjeni UGRIZOM, razgrizom. Tudi mački najprej zrastejo mlečni zobki (med 3-8 tednom starosti), ki jih nato zamenjajo stalni. Mačji zobje so iz sklenine, prav tako kot naši.
Mačka ima : kanine — 4 veliki dolgi zobje spredaj, sekalce, – to so mali zobčki spredaj, kočniki in podočniki – namenjeni za rezanje in razgriz hrane, podočniki.

GIBANJE – HOJA

Mačka hodi tako, da naredi korak s prednjo nogo, nato drug korak z zadnjo nogo, vendar diagonalno. Prednje noge podpirajo telo — težišče je bolj proti glavi, zadnje noge skrbijo za pogon in odriv. Če ste pozorni, boste ugotovili, da mačka z zadnjo nogo stopi natančno na mesto, kjer je bila prej sprednja.

GIBANJE – TEK

Mačke boljše obvladajo tek na kratke proge, hitrost povečuje z dotiki šapic na tleh. Doseže okrog 55 km/h. Gepard — najhitrejša mačka na svetu pa 125 km/h.

PLEZANJE

Mačka mojstrsko pleza navzgor. Običajno naredi najprej skok, nato iztegne prednje tačke in iztegne krempeljce ter se zagrabi, z zadnjimi tačkami se odriva višje. Navzdol pa niso tako elegantne in imajo probleme pri sestopu. Zaradi tega, ker so krempeljci na tačkah ukrivljeni kot kljuke, s krempeljci se ne morejo zagrabiti, zadnje tačke, ki so namenjene odrivom in ne sestopu pa ne nudijo opore. Redke mačke znajo “odplezati” ritensko, večina jih pa poskusi sestopiti na nižjo vejo, od koder potem skočijo na tla. Manj spretne mačje mladičke pa včasih iz vrha dreves rešujejo prijazni gasilci z lestvijo.

STOPALA

Na stopalu ima mačka na prednjih tačkah 5 prstov, s krempeljci, na zadnjih pa le 4. Stopalo je prevlečeno z tršo kožo, deluje kot:

  • blažilec pri doskoku,
  • drži prste skupaj,
  • z njimi zavira.

Krempeljci so gibljivi in jih lahko skrije v kožno gubo, ko jih ne potrebuje.
ZAPESTNA BLAZINICA je blazinica, ki je ločena od ostale blazinice. Mačka jo uporablja pri zaviranju.

RAVNOTEŽJE

Mačke imajo boljše ravnotežje kot ljudje. Za lovljenje ravnotežje si pomagajo tudi z repom. Ko hodi mačka po ozki brvi ali ograji drži rep vzporedno s telesom. Ko jo zanima kaj se dogaja na njeni desni strani, glavo in prednji del telesa pomakne v desno, rep pa v levo in na ta način ohrani ravnotežje.

PADEC

Ljudje pravijo, da mačka vedno pristane na tačkah. To je večinoma res, kadar je razdalja za doskok dovolj velika. To sposobnost ji omogoča VESTIBULARNI APARAT — organ v notranjem ušesu, ki prenese informacijo o položaju glave in kje so tla v možgane, podobno kot natančen žiroskop. Možgani nato v delčku sekunde sprejmejo signal in odločitev, kako naj se telo obrne.

KOŽUH

Celotno mačje telo je pokrito z kožo ter dlakami — razen noska, in stopal. Kožuh sestavljajo nadlanka (krovna dlaka) in podlanka (krajša izolirna spodnja dlaka). Kožuh je namenjen za obrambo pred mrazom, vročino, vlago in pred površinskimi poškodbami.

Domače muce so bile v našem okolju včasih največkrat tigraste, da so se lahko prikrile v podrastju med lovom – varovalna barva. Dlaka je lahko kratka, srednje dolžine ali dolga. Lahko je bolj puhasta, bolj oljnata — vse je odvisno od podnebja v katerem mačke živi in trenutnega letnega časa.

OČI

Mačka NE vidi v popolni temi, zelo dobro pa vidi v polmraku, tam kjer mi več ne vidimo. Vidi barve, vendar ne rdeče barve, ki jo dojema verjetno kot sivo. Mačka ima širši zorni krog kot ljudje, ker je mačje zrklo bolj okroglo. Ste že videli kako ima mačka ob polni sončni svetlobi zenico v obliki tanke črte? In kadar je temačno je zenica velika in v obliki kroga. Podolgovata zenica omogoči mački, da zaščiti mrežnico pred preveč in premočno svetlobo. Zakaj mačka vidi v polmraku? Mačje oko ima organ, ki deluje kot nekakšen zbiralnik svetlobe in hkrati odbija svetlobo.
Mačka gleda BINOKULARNO, kar pomeni, da se desno in levo vidno polje med sabo malce prekrivata. To je pomembno zaradi tega, da lahko točno vidi plen, ki se giblje in da lahko natančno preceni razdaljo za skok. Mačka lahko, kot tudi ljudje, oči fokusira – usmeri na točno določen cilj, ki ga vidi najostreje.

UŠESA

Mačka izvrstno sliši — sliši višje tone kot ljudje, celo bolje kot pes.

NOS

Mačka ima zelo pretanjen organ voha.V nosu ima okrog 19 milijonov živčnih končičev — ljudje jih imamo samo 5 miljonov — ki informacijo o vonju prenesejo v možgane.

OKUS – JEZIK

Drugo čutilo, ki je pri mačkih dobro razvito je OKUS. Okuša z jezičkom, ki je hrapav. Na mačjem jeziku so namreč okuševalne brbončice, ki prenesejo informacijo o okusu v center v možganih. Na jeziku pa so tudi strgalne papile. Te mačku omogočajo, da se čisti po kožuhu in da strga meso s kosti uplenjenih živali. So po vsem jeziku, medtem ko so brbončice — s katerimi mačka okuša jed, razporejene konici, ob straneh in na korenu.

Imajo pa mačke še nekaj, kar ljudje nimamo – JACOBSONOV ORGAN — to je dodatni organ vonja, ki leži na zgornji steni v ustni votlini in služi temu, da v možgane pošilja informacije o prisotnosti feromonov v zraku. “Vohanje” s tem organom se imenuje “mrdanje”. Pri tem mačke nagrbančijo nosek, dvignejo zgornjo ustnico, na ta način prenesejo čim več signalov v Jacobsonov organ, ki jih nato pošlje v možgane.

PREDENJE

Včasih so mislili, da mačka prede samo takrat, ko je zadovoljna. Sedaj pa so znanstveniki ugotovili, da prede tudi ko je žalostna, nesrečna, ko se slabo počuti. Predenje ne prihaja iz grla, ampak iz prsne votline.

BRKI — VIBRISE

Mački nikoli ne smemo rezati brkov, saj jih uporabljajo za tipanje in razpoznavanje okolja in predmetov, ki jih v popolni temi ne vidijo, temveč le začutijo. Zato lahko tudi oslepele mačke živijo normalno hišno življenje.

MAČJA GOVORICA

  • z glasom,
  • mimiko obraza
  • gibi telesa, repom, drža ušes, drža repa

Več o mačji telesni govorici v Slovarju mačje govorice.

Mačke se NE potijo. Kadar jim je vroče si pomagajo na ta način, da zelo hitro dihajo — ventilirajo in da se uležejo na hladno podlago.

Mačke večrat bruhajo, vendar to za njih ni boleče. Požiralnik mačke je prirejen in narejen tako, da brez problemov izloči neprebavljene dele plena ali pa kepe dlak, ki so se ji v želodcu nabrali ob dnevnem čiščenju z lizanjem.

Ali veš:

  • da male mačke, kamor uvrščamo tudi domače mačke, mijavkajo in predejo, njihovi veliki sorodniki, velike mačke, pa rjovejo?
  • da mačke uporabljajo mijavkanje samo za komunikacijo z mladiči in z ljudmi, odrasle mačke pa se med seboj sporazumevajo z govorico telesa?
  • da so najbolj aktivne ob sončnem vzhodu in zahodu, čez dan pa najraje spijo? Običajno prespijo in predremajo 15 ur na dan, preostali čas pa se hranijo, čistijo in igrajo.
  • da mačke na dan porabijo najmanj eno uro za čiščenje? S slinastim hrapavim jezikom si ližejo dlako, da ostaja gladka in bleščeča. Lizanje tudi poživlja krvni obtok.

Preberite več zanimivih dejstev o mačkah na strani Ali ste vedeli