Skoči na vsebino

Mačkam nevarne rastline

Uvajanje rastlin v notranje prostore je priljubljeno med ljubitelji rastlin in dodaja svežino ter lepoto domu. Vendar pa je pomembno upoštevati, da nekatere rastline lahko predstavljajo nevarnost za hišne mačke. Mnoge rastline vsebujejo strupene snovi, ki lahko povzročijo zdravstvene težave, če jih mačka poje ali pride v stik z njimi. V tem prispevku bomo obravnavali nekatere rastline, ki so znane po svoji nevarnosti za hišne mačke.

Ena izmed najpogostejših strupenih rastlin, ki jih najdemo v domovih, je filodendron. Filodendron je zelo priljubljena okrasna rastlina zaradi svojih privlačnih listov, vendar vsebuje kalcijev oksalat, ki je strupen za mačke. Če mačka poje list filodendrona, lahko povzroči draženje ustne votline, oteženo požiranje, slabost in celo težave z dihanjem.

Druga nevarna rastlina je majska lilija, ki je pogosta v številnih domovih zaradi svojih čudovitih cvetov. Vendar pa so vse dele te rastline – listi, cvetovi, steblo in celo cvetni prah – strupeni za mačke. Če mačka poje del te rastline ali pride v stik z njimi, lahko povzroči hude težave z ledvicami, ki so lahko celo usodne.

Tudi azaleje so priljubljene rastline, ki so strupene za hišne mačke. Ta vrsta rastline spada v družino rododendronov in vsebuje strupene glikozide. Če mačka poje del azaleje, lahko povzroči težave s prebavilom, srčne aritmije, drisko in celo smrt.

Rastline iz družine lilij, kot so tigrovi lilij, dajmo lilije, lilije miru in calla lilije, so prav tako izjemno nevarne za hišne mačke. Vsebujejo strupene spojine, ki lahko povzročijo hudo zastrupitev. Simptomi zastrupitve z lilijami vključujejo bruhanje, drisko, izgubo apetita, depresijo in težave z uriniranjem.

Poleg omenjenih rastlin obstaja še več drugih vrst rastlin, ki so lahko nevarne za mačke. To vključuje oleander, azalejo, božično zvezdo, difenbahijo, aloe vero in veliko drugih. V primeru suma na zastrupitev s strupeno rastlino je treba mačko takoj odpeljati k veterinarju.

Da bi preprečili morebitne težave, je najbolje, da se izognete gojenju teh rastlin v vašem domu, še posebej, če imate hišne mačke. Če želite imeti rastline v svojem domu, preverite, ali so varne za mačke, preden jih prinesete v svoj prostor. Vedno se posvetujte z veterinarjem ali vrtnarjem, da dobite informacije o varnosti rastlin, ki jih želite gojiti.

V zaključku je treba poudariti, da je varnost naših hišnih ljubljenčkov najpomembnejša. Zavedanje o nevarnih rastlinah za hišne mačke je ključno za zagotavljanje varnega okolja zanje. Z izogibanjem strupenim rastlinam in s previdnostjo pri uvajanju novih rastlin v dom lahko poskrbimo, da naše mačke ostanejo zdrave in varne.

Če vidite, da je vaša mačka zaužila strupeno rastlino ali rastlino za katero niste prepričani ali je strupena, ali sumite, da jo je uživala v zadnji uri, potem je nujna takojšnja veterinarska pomoč!

Preden mačko odpeljete k veterinarju si zabeležite ime rastline, jo fotografirajte oz jo vzemite s seboj, sam bo veterinar lahko v tem primeru izbral pravilno zdravljenje.

V kolikor ste mačko videli zauživati strupeno rastlino ali se je to zgodilo v zadnji uri je nujen čimprejšnji obisk pri veterinarju, saj v tem času lahko z indukcijo bruhanja, ko je rastlina še v želodcu, izločimo čim večji delež strupene rastline iz telesa in tako izboljšamo prognozo in izid zdravljenja.

Zdravljenje zastrupitve

Za pravilno zdravljenje je ključna identifikacija zaužite rastline! Za pozitiven izid zdravljenja pa je ključen vaš hiter odziv in takojšnja veterinarska pomoč!

Veterinar bo zdravljenje prilagodil glede na to kaj povzroča zaužita rastlina. Če smo bili dovolj hitri bo veterinar pri mački laho izzval bruhanje in s tem izločil iz telesa maksimalno količino strupene zaužite rastline, živali apliciral snovi, ki nase vežejo zaužite strupe iz črevesja. Podporna terapija je tudi infuzija (intravenska tekočina) in protivnetna zdravila, zdravila za zaščito gastrointestinalnega trakta…

Zakaj mačke sploh jedo rastline? 

Mačke si svoj kožušček čistijo s svojim grobim jezikom in med tem pogoltnejo tudi veliko dlake. Zaužite dlake se v želodcu pomešajo s slino in sprimejo v večje dlačne kepe. Te so zlasti problem pri dolgodlakih mačkah. Dlačne kepe v kolikor ne gredo naprej v črevesje, ostanejo v želodcu dokler jih mačka ne izbruha. Mačke si pri tem pomagajo z zauživanjem trave.

Zato mački ponudite mačjo travo, sveže posajeno žito, travo ostrico. S tem lahko preprečite zauživanje drugih rastlin. V kolikor ste lastnik mačke, pa vam svetujem, da se izogibate vsem za mačke strupenim rastlinam!

Mačja trava je na voljo v večini trgovin za male živali. Poleg le-te povprašajte prodajalca o ostalih produktih za boljšo prebavo mačk.

Krajši seznam mačkam nevarnih rastlin

IME RASTLINESTRUPENI DELSTOPNJA STRUPENOSTIZNAMENJA ZASTRUPITVE
pikasti mišjak
Conium maculatum
cela rastlina+++krči, tresavica, ohromelost,deprimiranost dihal in srca, pogin
jesenski podlesek
Colchicum autumnalis
cela rastlina+++draženje želodca in črevesja, paralizamišic, dihal in gibal
navadna orlica
Aquilegia vulgaris
cela rastlina+++bruhanje, driska, krči, pogin zaradizmanjšane zmogljivosti krvnega obtoka
navadni oleander
Nerium oleander
cela rastlina+++draženje želodca in črevesja, prizadetostsrca in dihal
tisa
axus baccata
iglice, semena+++draženje želodca in črevesja, krči,nenadna nezmogljivost (kolaps) srca,pogin
srobot
Clematis
cela rastlina++draženje želodca in črevesja
šmarnica
Convallaria majalis
cela rastlina++draženje želodca in črevesja, prizadetostsrca
božična zvezda
Euphorbia Pulcherrima
listi, cvetovi++draženje želodca in črevesja
navadni bršljan
Hedera helix
jagode, listi, steblo++draženje želodca in črevesja, pri velikihkoličinah potrtost in prizadetost srca
velika hortenzija
Hydrangea macrophylla
listi, cvetovi++bolečine v želodcu, bruhanje, driska
bela omela
Viscum album
jagode++draženje želodca in črevesja, prizadetostosrednjega živčevja, neusklajeni gibi,slinjenje
žafran
Crocus
čebulica+draženje želodca in črevesja
mali zvonček
Galanthus Nivalis
čebulica+draženje želodca in črevesja, slinjenje
hijacinta
Hyacinthus
čebulica+draženje želodca in črevesja
filodendron
Philodendron
listi, steblo+draženje želodca in črevesja, okvareledvic
difenbahija
Dieffenbachia
(vse rastline tega rodu)
steblo,vršički++hudo draženje sluznice ust, požiralnika,želodca in črevesja