Skoči na vsebino

Slovar mačje “govorice”

Hišni ljubljenci živijo z nami in si z nami delijo številne izkušnje. Ustvarjanje enakovrednega razmerja, v katerem znamo razbirati znake, ki jih naši ljubljenci uporabljajo za sporazumevanje z nami, njihovo govorico telesa, pa zahteva vztrajnost. Vitalnost naših štirinožnih prijateljev je nujen pogoj za globoko in zavestno zvezo. Vitalna mačka je gibčna in močna, radovedna in igriva ter uživa prav vsak trenutek v naši družbi. Mačke kažejo svojo vitalnost s sposobnostjo reševanja težkih nalog, z željo spoznavati zunanji svet, s hitrimi spremembami vedenja, in z željo po novih doživetjih z nami.

Običajno se o mačkah govori, da so samotarske živali, ki ne težijo k ustvarjanju vezi. V resnici pa mačke ljubijo človeško družbo, vendar jim je bližje kot sodelovanje, ki je značilno za trop, tipičen vzorec odnosa starši/otrok — ščitenje, negovanje. Zato naša vloga v odnosu z mačkami ni omejena na eno samo, temveč je povezana z različnimi vlogami.

Prvi korak pri izboljšanju odnosa z našo mačko je, naučiti se njenega jezika. Najboljši način sporazumevanja s hišnim ljubljencem je govorica telesa. Naši štirinožni prijatelji nas opazujejo in si naše vedenje razlagajo na osnovi svojih izkušenj. Pozorni so na ton našega glasu, na kretnje, ki poudarjajo naše namere, in na položaj našega telesa. Zato je prav, da uporabljamo kretnje, različne izraze obraza, ton našega glasu in posebne gibe: tako nas bo naš hišni ljubljenec razumel. Tudi on se namreč sporazumeva z nami na isti način, vendar pa mi potrebujemo za razlago njemu lastne govorice telesa posebne informacije in dar opazovanja.

Mačke so, na njim lasten način, prave »klepetulje«. Da bi razumeli številna sporočila, ki nam jih pošiljajo, se moramo naučiti prepoznati pomen gibov njihovega repa in ušes, položaje telesa, gibe in »obrede«, ki jih uporabljajo, da bi nam povedale svoje namere in želje.

Pri igri mačke popolnoma izrazijo sebe s posnemanjem roparskih dejanj — prihulijo se, mahajo z repom, oči imajo na široko odprte — ali pa nenadoma zbežijo z ušesi nazaj in repom med nogami.

Vsakdo, ki živi z mačko, zelo dobro ve, kako hitro se jim spremeni razpoloženje in kako te spremembe dobro pokažejo z govorico telesa. Pogosto povečajo svoje telesne mere, naježijo dlake in napnejo mišice, kadar želijo prestrašiti ali ko jih je zelo strah, in se močno zmanjšajo, na primer, ko se prihulijo.

Tudi pogled mačkinih oči se spreminja: zaprte oči pomenijo, da je popolnoma sproščena, široko odprte pa pomenijo popolno pozornost.

Mačka uporablja poleg sporočanja s telesom tudi sporočanje z glasom:

 • pozdravni zvoki, kot je klasičen »mav« ali »mijav«
 • izzivalni glasovi, kot je »godrnjanje« ali »cviljenje«
 • napadalni zvoki, kot je »ph«, in godrnjanje z nizkim glasom
 • samopomiritveni zvoki, kot je predenje in mrmranje

Predenje zasluži nekaj več besed. To je posebna oblika glasovnega sporočanja z zaprtimi usti, ki ga razvijejo mucke mladički za sporazumevanje z materjo celo med sesanjem. Predenje velja za izraz zadovoljstva, dejansko pa predstavlja željo po varnosti in negi. Nenavaden obred, poznan vsem, ki živijo z mačko je »gnetenje«: mačka pride na vaša kolena ali na pleteno volneno obleko in začne pritiskati navzdol enkrat z eno, enkrat z drugo prednjo tačko. To je vrnitev v njeno prvo obdobje, posnema obdobje dojenja, ko mucke pritiskajo na seske, da pospešijo izločanje mleka.

Mačja abeceda

DRŽA
 • mirna mačka porazdeli svojo težo na vse štiri tačke
 • napadalna mačka se nagne naprej in upre na sprednje tačke
 • mačka, ki se brani, nagne glavo nazaj in da tačke naprej
 • prestrašena mačka se prihuli
 • mačka posnema lov, ko zniža celo telo
 • sproščena mačka se zakotali na hrbet
 • prestrašena mačka se postavi na vse štiri tačke, hrbet izboči, glavo pa nagne nazaj
UŠESA

Mačja ušesa vsebujejo več kot 24 mišic, ki omogočajo gibanje uhlja v različne smeri. Običajno mačke uhlje usmerijo rahlo naprej in nekoliko na stran. Uhlji, postavljeni vodoravno, povsem ob glavi, kažejo na napadalnost. 

 • ohlapna in postrani: mirna mačka
 • rahlo naprej: lahko bi jo zanimalo
 • naravnost naprej: pozornost
 • nizko in nazaj: zelo prestrašena
 • nazaj, a visoko: napadalnost
REP

Rep je zelo pomemben v mačji govorici. Navpično privzdignjen rep nosijo le najbolj samozavestne in zadovoljne mačke. Upognjen rep, ki spomina na vprašaj, kaže na igrivo razpoloženje. Kadar mačke spodvijejo rep pod telo, je to znak strahu in podrejenosti. Izredno razdražene in prestrašene mačke pa dlake na repu močno našopirijo, da je ta videti večji. Mahanje z repom pa nam sporoča, da je mačka razdražena in da je bolje, da jo pustimo na miru.

 • pokončen rep pomeni pozdrav in željo po raziskovanju
 • mahajoč rep kaže stanje vznemirjenosti ali razdražljivosti
 • vrh repa se premika, medtem ko čaka v zasedi in tik pred napadom na plen
 • rep v pravem kotu glede na upognjeno telo pomeni obramben/napadalen odziv
 • rep med zadnjimi nogami kaže hud strah
 • mlahav rep kaže, da se počuti varno
OGLAŠANJE

Nekateri znanstveniki so mnenja, da se mačke sporazumevajo s svojimi mladiči s predenjem, saj ti lahko predejo že drugi dan po skotivi. S predenjem samice pogosto pomirijo nemirne mladiče. Odrasle mačke s predenjem izrazijo užitek in zadovoljstvo, včasih pa tudi bolečino. Mačke predejo, da pomirjajo sebe in okolico. 

DRGNJENJE Z GLAVO

Na smrčku in repu imajo žleze, s katerimi označujejo svojo lastnino. Mačke, ki se podrgnejo ob nas, nam s tem sporočajo, da nam zaupajo in da se ob nas počutijo varno. 

PONUJANJE TREBUŠČKA

Mačke svoj trebuh pokažejo le, kadar so najbolj sporočene. Kadar se torej mačka pred vami uleže na tla in vam pokaže trebušček, je to znak, da vam popolnoma zaupa in da se v vaši družbi počuti sproščeno. Kljub temu pa mačke običajno božanja po trebuhu ne marajo, raje jo počohljajte po glavi ali po bradi.

DARILO

Kadar vas na predpražniku pričaka miška ali ptiček, ki ga je tam za vas pustila mačka, je to znak prijateljstva in zaupanja. Vaša mačka vas obožuje in vam to pokaže s prinašanjem darila, za katerega se je morala zelo potruditi, da ga je uplenila. Notranje mačke pa vam bodo v zgodnjih jutranjih urah na posteljo prinesle njene igračke, vašo nogavico ali kak drug predmet, ki ga je v stanovanju “uplenila”.

ZAKLJUČEK

Ko razumemo temeljna pravila sporazumevanja s svojo mačko, moramo poskrbeti še za najboljše pogoje za razvoj učinkovitega dialoga. Za sporazumevanje z mačko pritegnemo njeno zanimanje in izkoristimo trenutke njene največje pozornosti. Temeljni pogoj za spodbujanje njene pozornosti in pripravljenosti za sporazumevanje je njena vitalnost.

Pozornost mačke in njena pripravljenost na sporazumevanje sta na vrhuncu v obdobju odraščanja in v okoliščinah, povezanih z domačnostjo in novostmi. Lahko pa doseže visoko stopnjo tudi v odrasli dobi, le njeno težnjo k vezem z nami moramo ohraniti na visoki ravni in ji zagotoviti spodbudno okolje. V ta namen je igra zagotovo ena izmed najboljših priložnosti: tedaj je mačka popolnoma pozorna. Njeni čuti in razum delujejo in ničesar si ne ‘želi bolj kot to, da bi se naučila česa novega. Pomembno je, da se izogibamo iger, ki temeljijo na tekmovanju in preizkušanju moči. Najboljše so tiste, za katere je potrebna vitalnost: reševanje težkih nalog, raziskovanje okolice ali medsebojno sodelovanje. Vendar bodite natančni: igro morate prekiniti vedno, ko vaša mačka naredi kaj narobe, sicer ji molče poveste, da odobravate njeno slabo vedenje.

Ko tako zastavimo sporazumevanje, bo naš odnos z mačko rasel iz dneva v dan in nam odkrival tisoč izrazov enega najbogatejših in najbolj osrečujočih odnosov, kar nam jih je dano doživeti.

Se vam zdi, da svojo mačko razumete? Izpolnite kviz in ugotovite, kako vam gre.