Skoči na vsebino

Svetovni dan živali 4.10.2023

Danes obeležujemo svetovni dan živali, ki je namenjen ozaveščanju najširše javnosti o tem, da so živali čuteča bitja in da smo ljudje odgovorni skrbeti zanje na način, ki jim ne povzroča bolečine, trpljenja in strahu. Letošnja osrednja tema je: »Velike ali majhne, radi imejmo vse.«

Potrebno je poudariti, da je poleg zakonodaje pomembna tudi kultura ravnanja z živalmi, torej vse navade, ki se z vzgojo prenašajo iz roda v rod. Kultura je tista, ki zagotavlja, da se človekov odnos do živali s časom izboljšuje. Kulturo ravnanja z živalmi vsaka naslednja generacija lahko izboljša s svojim plemenitenjem načina razmišljanja o živalih. Nadvse pomembno je tudi, da se sočutna misel razvija že pri mladih.

Človek se je skozi vso svojo zgodovino razvijal v sobivanju z živalmi. Moralna dolžnost lastnika živali je, da zanjo skrbi na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja. Etika ravnanja z živalmi se danes odraža tudi v zakonodaji številnih držav. Evropska unija je na tem področju v mnogočem vodilna. Tudi v Sloveniji smo v našo zakonodajo že zapisali, da so živali čuteča bitja. Vsak posameznik mora razumeti, kaj pomeni trpljenje živali in se truditi, da ga ne povzroča. Prav tako mora vsak od nas vedeti, kdaj je življenje živali dovolj dobro. Če bodo že otroci dojemali živali kot čuteča bitja, ker je to splošno sprejeto v družbi in ker tako z njimi ravnajo odrasli, se nam ni treba bati za prihodnost. Kdor je sočuten do živali, bo takšen tudi do sočloveka.

Zmotno je mišljenje, da se dogajanja ob svetovnem dnevu živali nanašajo samo na lastnike živali. Zaščita živali je vrednota slovenske družbe, zapisana v Ustavi Republike Slovenije, in je dolžnost vsakogar. Pomembno je da, se živali sprejema kot bitja, ki z nami živijo od nekdaj in bodo z nami vselej. Dolžnost vseh državljanov pa je, da to sožitje vzdržujejo in ga iz generacije v generacijo izboljšujejo.

https://www.gov.si/novice/2023-10-04-danes-je-svetovni-dan-zivali/